Klaanit, tiimit ja muut peliporukat: pelaamisen sosiaalinen anti

Yksi pelaamisen palkitsevimmista puolista on harrastuksen sosiaalinen ulottuvuus. Pelatessa löytää itsensä liittymästä milloin minkälaiseen ryhmään. Joku voi löytää itsensä pelaamasta vanhojen koulututtujen kanssa, toinen ehkä liittyy klaaniin ja kolmas kenties tuntee paloa e-urheilua kohtaan. Sama minkälaiseen ryhmään sitä päätykään, ryhmittyminen voi tarjota antoisia ja arvokkaita kokemuksia sekä vahvistaa ja luoda uusia ystävyyssuhteita.

Yhteisöllisyys keskiössä

Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä osa ryhmässä oloa, oli sitten kyse kilpailullisesta tai rennosta vapaa-ajan pelaamisesta. Yhteisöllisyyttä voidaan luoda esim. tekemällä ryhmälle oma logo. Peliryhmiin liittyykin usein olennaisesti yhteiset tunnukset, joista monesti tulee tärkeitä pelin ulkopuolellakin. Yhteisen logon voi haluta esimerkiksi osaksi omaa vaatekertaa – painata logo vaikka pipoon tai huppariin.

Yhteenkuuluvuuden tunne syntyy osaltaan jo yhdessä pelatessa. Moni pelaaja upottaa useita satoja tunteja nettimoninpeleihin, joten luonnollisesti oma peliporukka tulee tärkeäksi osaksi pelikokemusta. Kommunikointi on jatkuvaa chatin tai mikrofonin kautta. E-urheilutiimit saattavat pelata yhdessä useita tunteja päivittäin. Yhteishengen ylläpito onkin tärkeää, jotta ryhmä voi pyrkiä yhteisiä päämääriä kohti ja myös nauttia matkastaan näitä päämääriä kohti.

Sohvalta nettiin

Perinteisen ”couch co-opin” eli “samalla sohvalla” pelattavan moninpelin rinnalle kehittyneet nettimoninpelit tarjoavat pelaajille mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin sekä pelata vanhojen tuttujen kanssa, joita voi olla etäisyyden vuoksi vaikea saada samalle sohvalle peliseuraksi. Sosiaalinen puoli nettimoninpeleissä saattaa jopa olla pelin kantava voima – huonokin peli voi olla parhainta ajanvietettä, mikäli sen jakaa oman porukan kanssa.

Nettimoninpelejä on yleensä mahdollista pelata soolona. Ryhmäytyminen saattaa joskus kuitenkin olla välttämätöntä tai ainakin se voi helpottaa pelaamista rutkasti. Esimerkiksi MMO-peleissä (massiivinen moninpeli) monet haasteet ja taistelut voivat aiheuttaa harmaita hiuksia yksin pelaavalle. Nettimoninpeleistä löytyy myös monesti sisältöä, joka on suunnattu nimenomaan ryhmässä pelaaville ja yksin läpipeluu voi olla hyvin vaikeaa, jollei mahdotonta.

Ryhmiä joka lähtöön

Ryhmäytyminen peleissä on yleensä hyvin helppoa. Monissa nettimoninpeleissä pelaajat voivat luoda peliporukan (party), johon voi kutsua muita pelaajia. Isommista peliryhmistä käytetään usein termiä klaani/kilta ja niiden pelaajamäärä vaihtelee muutamasta pelaajasta tuhansiin. Killat ovat usein pitkäikäisempiä kokoonpanoja. E-urheilutiimin muodostumisessa taasen vaikuttaa yhtä lailla taloudelliset seikat, pelaajien taidot kuin myös pelaajien välinen kemia.

Comments Off on Klaanit, tiimit ja muut peliporukat: pelaamisen sosiaalinen anti

Filed under Blogi